نهضت بازگشت به مسجد/ مدیر موسسه سبک زندگی اسلامی رایحه سیب؛

باید مسجد را در زندگی روزمره مردم موثر کنیم/ مساجد به مسئله سلامت و درمان ورود می‌کنند

حجت‌الاسلام رحمانی با بیان اینکه باید مسجد در زندگی مردم موثر باشد، گفت: وقتی مسئله‌ای مهم و اثرگذار در زندگی مردم را با محور مسجد تعریف و تبیین می‌کنیم، فرصت بیشتری برای انس و ارتباط آنها با مسجد فراهم و رفت و آمدشان به مساجد بیشتر می‌شود.

Capture.JPG
2022-12-12 10:32:03

به گزارش خبرنگار گروه مسجد و کانون‌های مساجد خبرگزاری شبستان، نهضت بازگشت به مسجد و احیای کارکردهای مسجدی که به مرور زمان فراموش‌شان کرده‌ایم و با غفلت از کنار آنها گذشته‌ایم الزامات مختلفی دارد، یک بُعد آن نقش‌آفرینی مساجد و مسجدی ها در تامین سلامت اهالی خود و محله و کاهش آلام ناشی از ابتلا به بیماری ها است؛ از این‌رو، در بررسی این مهم با حجت الاسلام «مهدی رحمانی»، مدیر موسسه سبک زندگی اسلامی رایحه سیب و مسئول کمیته سلامت مسجدمحور ستاد راهبری مساجد مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه گفتگو کرده‌ایم که در ادامه مشروح آن تقدیم حضورتان می شود:

نهضت بازگشت به مسجد برای اجرا و تحقق نیازمند چه سازوکاری است و چه الزاماتی باید رعایت شود که در این مسیر پیش برویم؟

از اقدامات مهم برای نهضت بازگشت به مسجد و احیاء و تقویتِ مسجدمحوری، آن است که مسجد در زندگی مردم موثر باشد، به عبارت دیگر مسجد باید در اشتغال، ازدواج و به طور کلی در سبک زندگی مردم صاحب اثر و نفوذ باشد اما بعضاً فاصله ای ایجاد شده که برخی افراد علی رغم معتقد بودن، اسلام را در زندگی فردی و  اجتماعی خود کاربردی نمی بینند لذا عبادات فردی را دارند و در عرصه های اجتماعی دین را وارد نمی کنند! در حالی که در گام دوم انقلاب، باید در مسیری پیش برویم که همه امور زندگی ما بر مبنای اسلام باشد و آموزه های آن را کاربردی کنیم. این مهم در ارتباط با مسجد نیز صادق و لازمه نهضت بازگشت به مسجد است.

چطور مسجد را در سبک زندگی فردی و اجتماعی خود صاحب تاثیر و نفوذ کنیم؟

این مهم نیازمند برگزاری جلسات تبیین در مساجد است، یعنی باید جهاد تبیین موردتاکید مقام معظم رهبری را به این سمت ببریم که مردم بدانند چه برکاتی در سایه انس با مسجد و برخورداری از سبک زندگی اسلامی برای‌شان رقم می خورد؛ علاوه بر این، باید کارگروه های مردمی در مساجد ایجاد شود و بر مبنای سبک زندگی اسلامی از امور مختلف مسجدی ها و اهالی محله گره گشایی کنند.

رویکرد کمیته سلامت مسجدمحور ستاد راهبری مساجد مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه در این باره چیست؟

این کمیته در حوزه بهداشت و تامین سلامت در مساجد ورود و حتی کارآفرینی و اشتغال‌زایی در این محور را هم دنبال می کند؛ پیشگیری از بیماری ها، ممانعت از حاد شدن بیماری ها، کاهش هزینه های درمان و کمک به تامین سلامت اهالی محله و مسجد، نیز در این کمیته دنبال می شود. برای مثال و بنابر گزارش ها، سالانه 700 هزار نفر به دلیل هزینه های سلامت، فقیر می شوند که این خود آسیب ها و معضلات دیگری را به دنبال دارد لذا ضرورت دارد مساجد در این حوزه ورود کرده و از بارهای مختلف بیماری بکاهند. این از جلوه های ضریب نفوذ مسجد در زندگی مردم است که به نهضت بازگشت به مسجد کمک می کند.

برای توانمندسازی مساجد در حوزه سلامت و ورودشان به این عرصه در کمیته چه تدابیری اتخاذ شده است؟

دوره های مختلفی در موسسه سبک زندگی اسلامی «رایحه سیب» برگزار می شود تا محتوای موردنیاز برای اصلاح سبک زندگی به ویژه در حوزه سلامت به متقاضیان ارائه شود؛ در کمیته سلامت مسجدمحور تلاش ما بر آن است که با استفاده از ظرفیت های مسجد علاوه بر معرفی محصولات سالم و طبیعی و مفید برای سلامتی، بازار فروش آنها را نیز برای تولیدکنندگان فراهم کنیم، تمرکز این فعالیت ها در مسجد، علاوه بر اصلاح سبک زندگی مردم به بهبود وضعیت سلامتی آنها نیز کمک می کند.

گره زدن امور مختلف معیشت و سبک زندگی مردم به‌ویژه سلامت با مسجد، چه برکاتی در انس مردم با مسجد و نهضت بازگشت به مسجد دارد؟

وقتی مسئله ای مهم و اثرگذار در زندگی مردم را با محور مسجد تعریف و تبیین می کنیم، فرصت بیشتری برای انس و ارتباط آنها با مسجد فراهم می شود. به عبارت بهتر، اگر مسجد گره‌گشای مردم باشد، حضور و رفت و آمد آنها به مساجد بیشتر می شود و در پی این حضور و استمرار انس با مسجد، اتفاقات مبارک دیگری می افتد که به محوریت مساجد در محلات کمک می کند. علاوه بر این، مسجدمحوری در پررنگ شدن مباحث تربیتی، بصیرتی و آموزشی در زندگی مردم تاثیری شایان دارد.

علاوه بر این، این مسجدمحوری، فرصت ارائه خدمات بین مساجد را نیز فراهم می کند چون بعضاً مساجد در بُعدی قوی و فعال هستند و می توانند به دیگر مساجد خدمات ارائه کنند، اینچنین شبکه خدمت رسانی بین مساجد ایجاد می شود، برای مثال بازار فروش محصولات مسجدی و شبکه مردمی مسجدمحور شکل می گیرد که به تقویت نظام و مسائل اعتقادی مردم کمک می کند و مانع جدی برای بروز بسیاری از مشکلات و ناهنجاری ها می شود.

دیگر برکت این مهم، بررسی مشکلات اجتماعی مثل فرزندآوری و جمعیت، اشتغال، ازدواج و ... ارائه راهکارهای حل آنها است که  به اتفاقاتی همچون کاهش نرخ بزهکاری در  جامعه می انجامد.

خوشبختانه بخشی از کارها در کمیته سلامت مسجدمحور در حال اجرا است، نمایدگان مشخص شده‌اند اما نیاز به آموزش و ارتباط عمیق تر و برگزاری جلسات و گفتگو با مسئولان کشوری هست تا راهکارهای ارزان قیمت و آسان اما با خروجی‌های ارزشمند، طراحی و اجرا شود.

    بیان دیدگاه