یک پژوهشگر حوزه فرهنگ گفت: حساسیت شهید مطهری نسبت به «شعاع تأثیر مسجد» یادآور سخن شهیدحاجقاسم سلیمانی است که میگفت امام جماعت باید آنچنان تلاش کند که محله را در اختیار خود داشته باشد و بتواند محله را به منطقه عملیات خود تبدیل کند.
ماه رمضان چه کتابهایی بخوانیم
از آنجا که آغاز رسالت بر مبنای مطالعه شکل گرفت و اعجاز اسلام، قرآن و راه رسیدن به آن مطالعه و تدبر در آن بود در این گزارش بسته مطالعاتی ویژه ماه رمضان تقدیم مخاطبان میشود.
به گزارش ایکنا از قزوین، در طول تاریخ همواره توصیه علما و بزرگان علم و ادب بر اهمیت کتاب و مطالعه بوده است. در دین اسلام نیز توجه ویژهای به این موضوع شده و احادیث فراوانی از پیامبر و ائمه اطهار# در این خصوص نقل شده که حاکی از اهمیت این مسئله نزد آنان است.
اکنون در ماه رمضان قرار داریم و میدانیم رمضان ماه خودسازی است، ماه خود را ساختن و به سوی معبود حرکت کردن، یکی از راهکارهای قرب الهی مطالعه و خواندن است و حضرت علی# میفرماید: «هر کسی دو روزش با هم برابر باشد زیان دیده است»، یکی از اهرمهای مهمی که میتواند در حیات انسانی به نوعی تعادل برقرار کند و انسان را از حالت یکنواختی خارج سازد و او را به سمت افزایش دارایی و کمال معنوی سوق دهد مطالعه است و بستر مطالعه از طریق کتاب فراهم میشود. در این گزارش تلاش شده با معرفی این عناوین، مجموعه مطالعاتی مناسب برای روزهای رمضان به مخاطبان معرفی شود.
«انسان 250 ساله» نویسنده: سیدعلی حسینی خامنهای
این کتاب برگرفته از بیانات مقام معظم رهبری درباره زندگی سیاسی و مبارزات ائمه معصومین # است. از مهمترین اتفاقات بعد از بعثت پیامبر اکرم@ و مجاهدتهای پیامبر شروع میشود و به مسائلی چون: مفهوم امامت و وظایف امام، تبیین مفهوم مبارزه حاد سیاسی، مبارزاتی ائمه، نقش دو بانوی بزرگ تاریخ اسلام، حضرت فاطمه سلام الله علیها و زینب کبری سلام الله علیها، مفهوم انتظار و برخی از شاخصههای جامعه آرمانی بعد از ظهور، کلمه توحید و حکومت الهی پایان مییابد.
کتاب انسان 250 ساله شامل پانزده فصل است. نحوه چینش فصلها، به ترتیب تاریخی زندگی ائمه از دوران پیامبر اسلام تا دوره امام جواد، امام هادی و امام حسن عسکری است؛ که بیانات مقام معظّم رهبری درباره این سه بزرگوار در یک فصل گردآوری شده است.
«انسان کامل» نویسنده: شهید مرتضی مطهری
کتاب «انسان کامل» شامل 13سخنرانی استاد مرتضی مطهری در سال 1353 است که در ایام ماه مبارک رمضان ایراد شده است. موضوع اصلی کتاب، معرفی انسان نمونه و الگوی تربیتی موردنظر اسلام است که استاد مطهری از آن بهعنوان انسان کامل یاد میکند.
اگرچه تعبیر انسان کامل بیشتر در کتب عرفانی مورد استفاده قرارگرفته است، اما استاد مطهری در این مجموعه سخنرانی، «آگاهانه» تعریفی متفاوت از این تعبیر ارائه میدهد. استاد در سخنرانی اول، پس از ذکر مقدمهای درباره سابقه کاربرد تعبیر «انسان کامل» میگوید: «اولین کسى که با لفظ «انسان کامل» این مسئله را طرح کرد و با دید خاص عرفانى این مطلب را بیان کرد، محیالدین ابنعربى است. دیگران هم انسان کامل را -هرکسى از دید خود - به شکلى بیان کردهاند. ما میخواهیم ببینیم که انسان کامل از دید قرآن چگونه انسانى است.»
این کتاب را باید در ردیف دیگر آثار تربیتی اخلاقی استاد مطهری قرار داد، از این منظر طرح مسئله «انسان کامل»، به منظور ارائه الگوی تربیتی اسلامی صورت گرفته است.
«رهتوشه ماه رمضان» نویسنده: عباس عزیزی
ماه مبارک رمضان، ماه نزول قران و میهمانی خداست. خداوند، روزه را که یکی از واجبات دین است در این ماه بر مسلمانان واجب کرده است. این عبادت آثار و منافع معنوی و جسمی بسیاری دارد و در کنار روزه گرفتن، دعاها و مناجاتهایی وجود دارد که باعث آرامش دل و تقرب بیشتر به ذات احدیت میشوند. اثر «رهتوشه ماه رمضان» در چهارده فصل به بیان و معرفی نکاتی درباره ماه مبارک رمضان و اعمال و دعاهای مربوط به این ماه مبارک پرداخته است.
«مراقبات ماه رمضان» نویسنده: محمد محمدی ری شهری
این کتاب در پنج بخش تدوین شده که عبارتاند از: از فضایل ماه خدا، آمادگی برای میهمانی خدا، آداب میهمانی خدا، شب قدر، آداب بیرون آمدن از میهمانی خدا. در بخشی از پیش گفتار این کتاب آمده است: خداوند سبحان، در این ماه، میهمانی ویژهای را برای تربیت روح، به گونهای ترتیب داده که میتواند در حیات معنوی انسان تحوّلی پدید آورد و او را به سعادت ابدی برساند. نکته مهم در این مسیر، آن است که انسانی که میخواهد به دنیای این ضیافت گسترده وارد شود، بداند به کجا میرود، معنای میهمانی الهی چیست و چگونه باید وارد آن شود. این کتاب را استاد ری شهری با همکاری «رسول افقی» تألیف کرده و استاد «جواد محدثی» آن را ترجمه کرده است.
«اخلاق روزه» نویسنده: امام موسی صدر
اخلاق روزه، عنوان دیگری از مجموعه پرتوهاست که برخی دیدگاهها و تجربیات معرفتی امام موسی صدر را در پیوند با روزه، منعکس میکند. تنوع مطالب این کتاب به سبب تنوع شرایط زمانی و مناسبتهای تاریخی و جغرافیایی است که وی برای توضیح آنها سخن گفته است؛ اما در عین تنوع مطالب، کتاب، وحدت و انسجام موضوعی دارد؛ زیرا از دیدگاههای مختلف، روزه و معانی، ابعاد و تأثیرات و جلوههای آن را در طول زمان، بیان میکند.
«سینای نیاز» نویسنده: جواد محدثی
این کتاب، شرح گونهای بر دعاهای سی روز ماه مبارک رمضان است. سبک قلم، ادبی، عرفانی و کمی صمیمی است و برای قشرهای جوان، جالب است و مقدمه کوتاهی هم درباره نیایش دارد. در قسمتی از مقدمه آمده است: کاروانی از نور، روان است؛ به سرعت برق میگذرد؛ به تابندگی خورشید؛ به سرشاری چشمهساران؛ به برکت رمضان و فقط یک «لحظه» بیداری، کار عمری را میسازد و یک «آن» توجه، برکتهای سالیان را به همراه دارد. آن چه لازم است، «توجه» است و هوشیاری!
«اسرار ماه رمضان» نویسنده: استاد محمدتقی فیاضبخش
استاد محمدتقی فیاضبخش در دفتر سوم از مجموعه ادب حضور، درباره «اسرار ماه مبارک رمضان و مراقبات و مناسک آن همراه با آداب انس با قرآن کریم» سخن میگوید. وقتی شب اول ماه رمضان میشود، پروردگار مَلَک رضوان را که خازن بهشت است خطاب قرار میدهد. پس او میگوید: بلی، گوش به فرمانم. پس خداوند به او میفرماید: بهشت مرا بیارای و آن را برای روزهداران از امّت محمد@ زینت کن (یعنی اعمال و طاعات را برای بندگان من بیارای) و درهای آن را بر روی ایشان مبند، تا وقتی که ماه مبارک رمضانشان سپری گردد (یعنی توفیق اعمال صالح را در این ماه از آنها سلب مکن).
«کتاب علی# از زبان علی#» نویسنده: محمد محمدیان
این کتاب اثری است به همت «محمد محمدیان» که زندگی و زمانه امیرالمومنین از زبان خودش را در اختیار دوست داران حضرت قرار میدهد. محمدیان این اثر را با روایتی اول شخص و یکدست به رشته تحریر درآورده تا همانطور که عنوان اثر علی# از زبان علی# نام دارد، خواننده حس کند که این روایت توصیفی، از جانب خود امیرالمؤمنین علی# صورت گرفته است. یک تفاوت اساسی این کتاب با دیگر کتب نگارش شده در شأن و زندگی حضرت، این است که نویسنده آن را بر اساس واقعیات نوشته و بر خلاف بسیاری از آثار مشابه، که عنصر تخیل را با وقایع تاریخی تلفیق کردهاند، در این کتاب شرحی حقیقی از یک حیات واقعی مملو از ایثار، رشادت، ایمان و جهاد را به تصویر کشیده است.
«همه به جهنم میروند حتی…» نویسنده: علیرضا برازش
کتاب «همه به جهنم میروند حتی…» بازخوانی داغترین آیه قرآن است، این کتاب ترجمه آیه 71 سوره مریم به قلم 6 مترجم معاصر است، آیتی: «و هیچ یک از شما نیست که وارد جهنّم نشود، و این حکمی است حتمی از جانب پروردگار تو». الهی قمشهای: «و هیچ یک از شما (نوع بشر) باقی نماند جز آنکه به دوزخ وارد شود، این حکم حتمی پروردگار توست». حدّاد عادل: «و هیچ یک از شما نیست که پای به درون دوزخ ننهد، و این اراده بی چون و چرای خداوند است». فولادوند: «و هیچ کس از شما نیست مگر [اینکه] در آن وارد میگردد. این [امر] همواره بر پروردگارت حکمی قطعی است». قرائتی: «و هیچکس از شما نیست مگر آنکه وارد دوزخ میشود، (و این ورود شما) از جانب پروردگارت حکمی قطعی است». مکارم شیرازی: «و همه شما (بدون استثنا) وارد جهنّم میشوید این امری است حتمی و قطعی بر پروردگارت».
